Iubirile seamănă cu imperiile la materialul de construcție al temeliei. Dacă crapă ideea pe care au fost întemeiate, pier şi ele o dată cu ea. Însă păstrăm scrise poveștile în noi înșine. Mai mult decât credem.
Dar nu cu cerneală nostalgică scrie tocul azi, ci cu taste contemplative la o idee pe care am uitat-o într-un sertar. Mi-am amintit recent de ea și am zis că merită să vă povestesc despre.
Cum femeile integrează organic partenerii
Ca tot omul, mai mult sau mai puțin bizar, am un organ preferat. Pentru mine e creierul. Și îmi place să mai citesc noutăți despre ce zice creierul, ce mai face el și cum se mai vede de sub microscopul cercetărilor. Desigur, fascinația merge mai departe, până în fundul comportamentelor pe dreapta.
Cum creierul este încă o uriașă planetă misterioasă, cu puțin din straturile ei înțelese, dau din coadă la cercetările care mai aduc lumină în plus sau o nouă perspectivă.
O paralelă interesantă, intrinsec intimă, este cum fluidele partenerilor ne schimbă. Da, măi fetili, ne schimbă! Ne pot influența comportamentul. Partenerii ne pot influența oricum. Cu un mesaj drăguț sau nasol ori cu romantismul dintr-un pahar cu apă rece oferit când ești secsi ca o rață doborâtă de caniculă și alte etcâuri cotidiene. Dar, pe calea deloc platonică, ne modifică și fizic. Dincolo de schimbarea consacrată care te locuiește nouă luni, chintesența masculină poate avea efecte antidepresive după cercetările ultimului deceniu. Sună nostim? Poate. Dar ia să vă văd cum zâmbiți sau ridicați sprânceana la vestea că organismul femeii absoarbe și reține ADN masculin în creier și în urma actului sexual. Spun –și– pentru că se știe deja că o cale de retenție de ADN masculin la femei este o sarcină cu făt de sex masculin, indiferent dacă a fost dusă la termen sau nu.
Însă, accidental, s-a descoperit ADN masculin în mai multe regiuni ale creierului femeiesc, prin autopsierea creierelor unor subiecte care nu au fost niciodată însărcinate (deci și fără istoric de avorturi). Și aici..vă dați seama..! Trebuie că tare le-a căzut maxilarul cercetătorilor care au realizat studiul. Uimirea mai vine și de la bariera creierului. Căci ceea ce face localizarea specială nu e doar poezia în sine, ci și faptul că există o barieră protectoare la nivel intim, între sistemul sanguin și cel nervos. E un filtru selectiv fiziologic numit Barieră hematoencefalică (Blood-Brain Barrier) care face treaba bună, că permite pătrunderea substanțelor nutritive necesare creierului, dar blochează accesul substanțelor toxice, germenilor și altor chestii neprietenoase care se pot afla în sânge. În sarcină, treburile fiziologice complexe îți umblă la bariera de protecție și asta e știută, dar în rest? „Minune”!
Mie îmi pare că are umor mistic creierul femeii de se lasă pătruns de fracțiunea fundamentală a bărbatului.
Ba chiar poate suna a film SF sau de groază, însă speculațiile au logică chiar din perspectiva cantitativă. Dacă 63% din femeile examinate erau purtătoare de ADN masculin viu, care le-a fost parte integrantă și peste jumătate de secol, mai pui la socoteală și faptul că o singură ejaculare te procopsește cu peste 40 de milioane de spermatozoizi, e destul de greu să ignori șansele de reușită a marcării naturale. Călătoria spermatozoidului se termină într-un țesut, chiar dacă nimerește unde nu trebuie, el este absorbit. Fracțiuni ajung în sânge și călătoria continuă, în altă formă, ca într-o altă viață de după viață.
Pe scurt, dacă pasiunea vă plimbă pe cărări orale, să nu vă surprindă că aceea e și scurtătura către arhivarea partenerului în țesuturile creierești.
Zic umanoizii că iubirea e precum ploaia care nu-și alege iarba pe care cade. Așa o fi, dar sigur putem alege pe cine lasăm să ne marcheze și organic. Oricum fiecare interacțiune ne schimbă experiența și ne purtăm partenerii în memorie pe viață, mai mult sau mai puțin. În funcție de cât de tare ne-a marcat că ne stătea bine mâncând pufuleți împreună și alte chestii profunde ori fierbinți. Dar iată că nu doar în memorie ci chiar în țesuturile memoriei. Cu toate aceste cunoscute puteți alege cui permiteți să vă rămână intim în creier. Și, desigur, alegerea e valabilă și pentru bărbați. Fiind un lucru între doi, alegerea este valabilă pentru ambii.
Cu toc,
G.
P.S.: „Humans, not places, make memories.”
– Ama Ata Aidoo
Surse info:
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://drivenanddesired.com
Sursa foto: laurenejames.co.uk